VINTAGEGUIDE

Tietoa Vintage Kelloista

Mikä on Vintage Kello?

Kello Klassikot™ sivulla käytämme termiä: vintage kello hyvin vapaasti, tarkoittaen sillä kelloa, joka on jollain tavalla käytetty, aikaisemmin omistettu, tai jonka tuotanto on yksinkertaisesti lopetettu mutta se on silti vielä saatavilla välittäjältä ns. "uusi vanha kello".



Miksi Kello Klassikot™?

Vintage kellon hankinta voi tuntua oudolta aikana jolloin ympärillämme on aina tietokoneita ja puhelimia, jotka näyttävät ajan mutta kiinnostus korkealaatuisia vintage kelloja kohtaan on tuskin koskaan ollut korkeampi.

Laadukasta kelloa on ilo katsella ja aikana jolloin maailma tuntuu pyörivän joskus turhankin nopeasti, voi kellon viisareiden liikehdintä käsintyönä tehdyllä kellontaululla olla yllättävän rauhoittavaa.
Vintage Omega Speedmaster Kello Klassikot™ pyrkii aina tarjoamaan huippu asiakaspalvelun sekä globaalien markkinoiden suosituimmat kellot hyvään hintaan. Yhdistämällä vuosisatojen kellonvalmistuksen salat ja modernin maailmanlaajuisen nettikaupan, pyrimme ottamaan huomioon sekä vaativat keräilijät, että vintage kellojen innokkaat ensiostajat.

Vintage kellomme ovat tarkasti valikoitu ja kuvattu korkealla resoluutiolla vähintään kuudesta eri kuvakulmasta. Tarkat valokuvat takaavat mahollisuuden tutustua jokaiseen tuotteeseen erittäin yksityiskohtaisesti. Lisäksi tarjoamme hyvin kattavan tietomäärän myymistämme tuotteista ja olemme aina valmiitta vastaavaan mahdollisiin lisäkysymyksiin.



Vintage kellon ostaminen

Vintage kelloa ostaessa tulee ottaa huomioon monia asioita. Kello Klassikot™ suoritaa läpikotaisen laatutestauksen voidakseen taata jokaisen kellon toimivuuden. Me varmistamme kellojen aitouden ja annamme yksityiskohtaisen kuvauksen niiden kunnosta.

Jos alkuperäiseen kelloon on tehty muutoksia, esimerkiksi ranneke tai lasi vaihdettu uuteen, näistä ilmoitetaan aina selkeästi toutteen kuvauksessa.

Kuten kaikissa korkealaatuista mekaniikkaa sisältävissä tuotteissa, myös kelloissa rikkinäiset osat suositellaan vaihdettaviksi alkuperäisiin osiin. Tämä on yksi seikoista, johon kiinnitämme erityistä huomiota.

Vaikka kellon ranneke ei tietenkään vaikuta kellon mekaniikkaan, se on myös tärkeä ottaa huomioon. Nahka ja tekstiili rannekkeet näyttävät materiaalinsa takia ajan kulutuksen paljon selkeämmin kuin metallirannekkeet. Pidämme kuintenkin alkuperäisen rannekkeen kellon mukana aina kun vain mahdillista, vaikka uusi ranneke olisikin asennettu.

Myös kaikki alkuperäiset lisävarusteet kuten säilytyskotelo, ohjekirja, takuupaperit, työkalut, ja ekstrarannekkeet pyritään pitämään kellon mukana.

Viimeisin ja ehkäpä tärkein asia on kellon aitouden varmistaminen. Me seuraammme jokaisen kellon historiaa niin pitkälle kuin mahdollista käyttäen valmistajien rekistereitä ja muita samankaltaisia lähteitä. Lyhyesti sanottuna; me teemme kotiläksymme jotta Te voitte tehdä hyvin informoituja ja turvallisia ostoksia!



Erityyppisiä aikaisemmin omistettuja ja vintage kelloja

Vintage Armeijakellot

Iso osa kiinnostuksesta military eli armeija kelloihin on luonnollisesti keskittynyt kunkin kappaleen historiaan. Armeijakellojen laaja valikoima pitää sisällään niin sotakoneiden lentäjille suunniteltuja huipputarkkoja kronografikelloja kuin tummanmustia pimeässä hohtavia erikoisjoukkojen sukeltajakelloja. Eliittien armeijajoukkojen, kuten Regia Marina ja Top Gun, käyttämät pilotit ovat aina herättäneet suurta kiinnostusta niin keräilijöiden, kuin muidenkin keskuudessa. Yhdistelmä tarkkaa toimivuutta ja vaativaa laatua sekä usein myös mielenkiintoiset suunnittelumallit houkuttelevat meitä vielä tänäkin päivänä.



TAG Heuer Monaco Racing Chronograph

Vintage Pilotti- ja Racing kellot

Kronografit ovat aina olleet yksi keräilijöiden suosikeista ja sekunnin murto-osa sekä minuuttitoisto -toiminnot lisäävät arvostusta entisestään. Monissa pilottikelloissa kellotaulu on erityisen suuri mahdollistaen käyttäjän lukevan ajan nopealla vilkaisulla. Maailmansotien aikaiset mallit pitävät usein sisällään erikoispitkät rannekkeet, jotta kelloa on voitu käyttää myös paksun nahkatakin päällä tai jalan ympärillä.

Erikoistoiminnot kilpailusta kinnostuneille ovat mm. monikierros ajastimet, ja takometri asteikko, joka mahdollistaa nopeuden laskemisen tiettyä matkaa kohden.

Kaikista tunnetuin pilotti-/racing kello on ehkä Omega Speedmaster. Sen tekivät kuolemattomaksi Neil Armstrong ja Buzz Aldrin käyttäessään kyseistä kelloa heidän historiallisella Apollo lennollaan kuuhun vuonna 1969. Vaikka Speedmaster mallia on tehty tuhansia kappaleita, tietyistä malleista maksetaan silti korkeaa hintaa keräilijöiden keskuudessa.



Vintage Sukeltajankellot

Vintage sukeltajankellot ovat erittäin suosittuja myös uima-altaissa viihtyvien keskuudessa! On mahdotonta puhua sukeltajankelloista ja olla mainitsematta ikonista Rolex Submariner kelloa. Se on ehkä maailman kuuluisin kello, jonka tunnettavuutta 1960 -luvulla lisäsi itse James Bond (ennenkuin hän vaihtoi Omegaan). Rolex Submariner ei taatusti koskaan mene pois muodista.

Muita suosittuja sukeltajankelloja ovat Omega Seamaster-sarjat sekä TAG Heuer Aquaracer ja Breitling Superocean kellot. Vintage kappaleita löytyy monia muitakin sillä lähes jokaisella kellonvalmistajalla on valikoimassaan ainakin yksi sukeltajankellomalli.

Muutamana lisäesimerkkinä mainittakoon IWC:n "The Deep One", Rolexin Sea Dweller ja Eternan "KonTiki". Sukeltajankelloille tyypillinen, mielenkiintoinen yksityiskohta on heliumventtiili, joka löytyy usein äärimmäisissä syvyyksissä toimivista malleista. Venttiili mahdollistaa sukelluskammioissa käytettävän heliumin automaattisen pakenemisen kellon sisältä, ennen kuin kasvava paine rikkoo kellonlasin.



Klassiset Vintage Kellot

Valmistajat kuten Patek Philippe, Audemars Piguet, IWC, Rolex ja Vacheron Constantin ovat jatkuvasti valmistaneet halutuimpia klassisia vintage kelloja. Nämä ovat kelloja, jotka komeilevat vaikutusvaltaisten henkilöiden kuten yritysjohtajien ja presidenttien ranteissa. Ne ovat usein tarpeeksi ohuita, jotta niitä voi käyttää mukavasti räätälöityjen paitojen kalvosimien alla mutta silti tarpeeksi hionostuneita (ja hintavia), että ne herättävät kunnioitusta johtokunnankokouksissa. Suosittuja tämän tyylin malleja ovat mm. Vacheron Constantin Patrimony, Patek Philippe Calatrava ja Audemars Piguets Royal Oak sarja. Monet tämän luokan kellot omaavat ainakin yhden tai useamman seuraavista ominaisuuksista: erittäin monimutkainen koneisto, useita lisätoimintoja, klassinen muotoilu ja mojova hintalappu!



Omega Chrono-Quartz

Vintage Kvartsi Kellot

Uusi teknologia on aina ollut himoittua kerälijöiden keskuudessa ja kvartsikoneisto ei ole poikkeus. Vanhat kvartsikellot ovat usein hyvin suosittuja, etenkin jos ne ovat valmistajilta kuten Rolex, joka ei nykyään valmista kvartsimalleja enää lainkaan. Ottaen huomioon Omegan hiljattain tekemän päätöksen rajoittaa kvartsimalliensa valmistusta, voidaan hyvin olettaa niiden suosion kasvavan tarjonnan supistuessa.

Kvartsikellot ovat tyypillisesti edullisempia kuin vastaavat automaattiset mallit. Niinpä tunnetun valmistajan kvartsikello voi olla hyvä ensiostos uudelle keräilijälle pienemmällä budjetilla!



Vintage Naisten Kellot

Naisten vintage kellot ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosikymmeninä. Yksi suurimmista eroavaisuuksista miesten malleihin verrattuna on tietysti kellon koko mutta myös koristelu ja muotoilu on naisten vintage malleissa usein näyttävämpää. Timantteja ja jalokiviä käytetään usein kellotaulussa indeksimerkintöjen sijaan sekä kellonkehän koristelussa. Kellotaulu on usein valmistettu helmiäisestä (mother-of-pearl) tai kullasta.

Suosittuja naisten vintage kellojen valmistajia ovat Cartier, Patek Philippe ja Chopard mutta tarjolla on myös hieman huokeampia vaihtoehtoja. Esimerkiksi TAG Heuer valmistaa hyvin kauniita naisten malleja.

Koneiston tyyppi ja lisätoiminnot eivät yleensä ole pääroolissa naisten vintage kellon hankinnassa. Kellon esteettiset ominaisuudet sekä materiaalit ovat usein tärkeämmässä asemassa, sillä näitä kelloja pidetään usein enemmän koruina kuin varsinaisina ajannäyttäjinä.



Novelty Vintage Kellot

Novelty vintage kellotauluissa on usein humoristinen tai monimerkityksinen kuva. Tämä voi olla esimerkiksi sarjakuvahahmo kuten Ingersollin kuuluisissa Mikki Hiiri kelloissa tai Perreletin modernimpi versio; sarja eroottisia rotor kellotauluja. Myös erittäin värikkäitä ja edullisempia sports kelloja, valmistajilta kuten Swatch tai Casio, voidaan pitää tietyntyyppisinä novelty kelloina etenkin, jos ne ovat osana muuten tarkkaan harkittua asukokonaisuutta!



Digitaaliset Vintage Kellot

Digitaaliset vintage kellot ovat viimeaikoina kasvattaneet suosiotaan retro-henkisyyden palatessa muotoiluun ja muotiin.

LED-teknologia tämän tyyppisten kellojen takana esiteltiin ensimmäisen kerran 1960 -luvulla ja esimmäisten joukossa näitä kelloja tuotti Sveitsiläis-Amerikkalainen valmistaja Hamilton, jonka Pulsar Calculator mallia James Bond käytti elokuvassaan "Live And Let Die" vuonna 1973.

LED korvattin hiljalleen LCD:llä 1970 -luvun aikana Omegan näyttäessä tietä useilla malleilla. Nämä aikaiset LED-mallit ovat nykyään hyvin haluttuja!



Sanasto

Anti-magneettinen suojaus

Kello, jonka koneisto on suojattu vahvoilta ja häiritseviltä magneettisilta kentiltä. Erittäin hyödyllinen niille, jotka esimerkiksi tekevät töitä vahvojen magneettisten vaikutusten läheisyydessä - korvaamaton CERNissä työskenteleville.



Automaattinen, itsensä-vetävä

Automaattinen tai itsensä-vetävä kello saa virtansa pääjousesta, joka virittyy siihen kiinnitetyn vetopainon pyöriessä käden liikkuessa.



Tasoituspyörä

Värähtelevä pyörä, joka yhdessä pääjousen kanssa kontrolloi mekaanisen kellon liikkeen tahtia. Sen tarkoitus on samantapainen kuin perinteisten seinäkellojen heilurilla.



Kupla takakansi

Kupla takakansi eli "bubble back" tarkoittaa semi-pyöreää takakantta, joka on kaikista kuuluisin tietyistä vanhoista Rolex malleista. Erittäin himoittu keräilijöiden keskuudessa!



Cabochon

Termi kuvaa jalokiveä, joka on fasettihionnan sijasta kiillotettu. Niitä käytetään usein koristeena kellon vetonupissa. Cabuchon koristaa mm. Andy Warholin lempikelloa; Cartierin Tank-sarjaa.



Kalenteri

Lisätoiminto, joka mahdollistaa kellon näyttämään päivämäärän, päivän/päivämäärän, päivän/päivämäärän/kuukauden tai päivän/päivämäärän/kuukauden/vuoden. Jotkut koneistot ottavat huomioon myös kuukausien eri pituudet. Tätä kutsutaan ikuiseksi kalenteriksi.



Komplikaatio eli lisätoiminto

Termiä käytetään kuvaamaan kellon lisätoimintoja kuten esimerkiksi kronografia, minuuttirepeteeriä ja kuunkiertoa.



Vetonuppi

Vetonuppi sijaitsee yleensä kello kolmen kohdalla ja sitä käytetään kellonajan ja mahdollisesti päivämään asettamiseen sekä kellon manuaaliseen vetämiseen. Vedenkestävissä kelloissa vetonupin voi lukita kierrelukituksella.



Kronografi

Kronografi on yksi yleisimmistä lisätoiminnoista ja on käytännössä ajastin, jota vai käyttää kuten sekuntikelloa. Kronografi keksittiin 1820 -luvulla ja sen perustoiminto on säilynyt lähes muuttumattomana nykypäivään asti. Sitä käytetään yleensä yhden tai kahden painallusnapin avulla ja joissakin kehittyneemmissä malleissa on lisänä toinen sekuntiviisari usean ajan samanaikaiseen mittaamiseen.



Kronometri

Kronometri on kello, joka on läpäissyt tiukan C.O.S.C. laatutestin eikä tätä tule sekoittaa kronografiin. C.O.S.C. on itsenäinen Sveitsiläinen instituutti, joka testaa kellon käytitarkkuuden erilaisissa olosuhteissa. Testin läpäisseille kelloille annetaan erityinen todistus.



Guilloche

Guilloche on kaiverrusmenetelmä kalliimpien kellotaulujen koristeluun. Menetelmän hintavuuden takia useimmat valmistajat käyttävät sen sijaan painokuvia mutta muutama korkealaatuisten kellojen valmistaja, kuten Breguet, suosii edelleen Guilloche menetelmää. Se on kallis mutta erittäin kaunis viimeistelymenetelmä.



Käsivetoinen, mekaaninen -koneisto

Mekaanisessa kellossa pääjousi vedetään manuaalisesti pyörittämällä vetonuppia.



LUG

Kellonkuoren neljä osaa joihin kellon ranneke kiinnitetään. Näiden osien etäisyys toisistaan määrittelee kellon rannekkeen leveyden ja etäisyyttä kutsutaan "LUG-leveydeksi".



Hohtavat osoittimet ja indeksimerkinnät

Ensimmäiset kellot, jotka omasivat hohtavat osoittimet ja indeksimerkinnät esiteltiin ensimmäisen maailmansodan aikaan. Itsestäänselvä syy tähän oli tietysti mahdollistaa ajan kertominen pimeässä, mikä oli hyödyllistä pimeissä vallihaudoissa ja veden alla. Aluksi hohdon saamiseksi käytettiin radioaktiivista radium maalia mutta sen terveyshaittojen käydessä ilmeisiksi 1950 -luvulla, valmistajat alkoivat käyttää paljon turvallisempaa tritiumia.

Kuunkierto

Lisätoiminto, joka näyttää kuunkierron eri vaiheet kellotaulussa.



Minuuttirepeteeri

Minuuttirepeteeri on monimutkainen, korkeasti arvostettu ja usein hintava mekaanisten kellojen lisätoiminto. Se on älykäs toiminto, joka nappin painalluksella kertoo ajan käyttäen vähintään kahta erilaista äänisignaalia ilmoittamaan tasatunteja, vartteja sekä minuutteja. Jotkut mallit voidaan myös ohjelmoida hälyttämään haluttuna aikana.



Käyntivaranäyttö

Käyntivaranäytön keksi kellonvalmistaja Abraham-Louis Breguet. Se kertoo kuinka paljon mekaanisen rannekellon vetojouseen varastoitunutta energiaa on jäljellä.



Kvartsi

Pattereilla toimivia kelloja kutsutaan usein kvartsikelloiksi. Syynä tähän ovat pikkuruiset kvartsi kristallit, jotka värähtelevät hyvin korkella ja hyvin ennalta-arvattavalla taajuudella antaen kellolle näin sen tarkkuuden ja virtaa.



Kellonkehä

Kellonkehä pitää kellonlasin paikoillaan. Sukeltajan kelloissa kellonkehää voi yleensä kääntää ja näin sitä voidaan käyttää näyttämään sukeltaessa kulunutta aikaa.



Iskunkestävyys

Iskunkestävän kellon koneisto on rakennettu ja suojattu kestämään fyysisiä iskuja. Tämä mitataan yleensä (testiolosuhteissa!) pudottamalla kello noin metrin korkeudesta. Yleisesti ottaen mekaaniset kellot ovat patterikäyttöisiä kvartsikelloja herkempiä iskuille johtuen niiden monimutkaisesta koneistosta.



Luurankokellotaulu

Luurankokellotaulu on hieno perinne kellotaulujen koristelussa ja taattu katseiden kääntäjä. Luurankokellotaulu on osaksi tai kokonaan avoin ja näyttää kellon sisältävän koneiston, joka on usein monimutkaisesti koristeltu.



Tourbillon

Tourbillonin keksi Breguet vuonna 1795. Breguet sai idean lisätoimintoon huomatessaan kellonsa tarkkuuden vaihtelevan riippuen siitä missä päin maailmaa hän oli - johtopäätös pienestä mutta silti huomioitavasta vetovoiman vaikutuksesta kellon koneistoon. Breguet ratkaisi ongelman sijoittamalla liipottimen ja käyntilaitteen yhdessä hienorakenteiseen pyörivään kehikkoon, joka pyöhtää 360 astetta jatkuvassa liikkeessä, näin kumoten painovoiman luontaisen vaikutuksen. Luonnollisesti tämä toiminto on erittäin monimutkainen ja sen tähden edelleen kallis valmistaa. Vintage tourbillon kellot ovat usein hyvin haluttuja ja siksi myös hintavia.



Kellon suojaus

Jotkut kellot ovat tarkoitettu käytettäviksi veden alla ja rakennettu sen mukaisesti. Näissä malleissa on usein erikoinen kellonkuori, erityiskestävä kellonlasi, kierrelukitus vetonuppi ja joissakin jopa helium-venttiili, jota käytetään vain sukellettaessa äärimmäisissä syvyyksissä. Kierrelukitus vetonupin patentoi ensin Rolex heidän Oyster-malliinsa mutta sittemmin sen ovat ottaneet käyttöön monet muutkin valmistajat. Vetonuppi on edelleen kellon vaikein vesisuojattava osa ja jos sitä ei ole asiallisesti lukittu, tai jos sen kumitiivisteet eivät ole kunnolla paikoillaan, vesi TULEE kellon sisään. Näin käy jo matalissa syvyyksissä huolimatta siitä, että kellon tulisi kestää esim. 1000m sukellusta.



Maailman Aika/GMT

Mannerten välisten lento- ja merimatkustuksen lisääntyminsen vuoksi 1930 -luvulla syntyi tarve ajan seurantaan useilla eri aikavyöhykkeillä. Näin syntyi Maailman Aika/GMT kello. Tämä on kello, joka pystyy näyttämään monen aikavyöhykkeen ajan samanaikaisesti.